Naar boven

Geschikte kleding voor hete zomerdagen.

Door Kim Evers - 27 juli 2016 -
Geschikte kleding voor hete zomerdagen

De  Nederlandse zomer is volop bezig en dat betekent vaak warm maar ook heel benauwd weer. Het kan met dit weer snel te warm worden en dan is het lastig om er modieus uit te zien zonder om te vallen van de hitte. Natuurlijk snapt iedereen dat een korte broek of een jurkje aan doen vaak de juiste oplossing is met dit hete weer. Nederlanders maken veel gebruik van deze oplossing maar dit is niet altijd even fijn om te zien. Schaars geklede zweterige mensen zijn niet echt een smakelijk tafereel en daarom hier wat tips voor deze hete dagen.

 
Zweten op het kantoor kleding voor hete zomerdagen
Kledingetiquette

Soms vraagt een bepaalde gelegenheid wat formelere kleding, zoals een bruiloft of een sollicitatie gesprek. Maar ook op het werk tijdens warme dagen is het niet altijd mogelijk om korte kleding te dragen.

Denk er altijd aan bij het kiezen van je kleding voor je werk of voor formele gelegenheden dat je geen doorschijnende kleding draagt waardoor je het ondergoed kan zien. Draag altijd een hemd onder doorschijnende kleding en een strapless bh onder spaghetti tops.

Ga niet voor te korte of strak zittende kleding. Een korte broek kan heel modieus zijn maar niet iedereen staat het even mooi. Door korte broeken kunnen je benen korter lijken vooral in combinatie met platte schoenen. Losse kleding laat je er slanker uit zien. Strakke kleding kan erg aftekenen zoals bij broeken in het kruis of zweetvlekken in de oksels. Zorg ook altijd voor schone kleding om zweetvlekken en nare luchtjes te voorkomen.

Ga je toch voor korte kleding of laat je zelfs je tenen zien zorg dan altijd dat je er verzorgd uit ziet. Knip je teennagels, was je voeten, scheer of knip je okselhaar bij en zorg altijd dat je deodorant bij je hebt en eventueel een set schone kleding voor de echt extreme dagen.

 
Welke kleding is wel aan te raden met heet weer?

Wanneer het kwik richting de 30 graden schiet, is de functie van de kleding net zo belangrijk als hoe het eruit ziet. Maar hoe kies je de juiste kleding zonder te veel vlees te laten zien en te gelijk niet kapot te gaan aan de hitte?

 

Kleding voor warme dagen om sneller af te koelen
Lichte kleur

Draag altijd kleding met een lichte kleur wanneer de zon heet is. Witte kleding stoot warmte af terwijl zwarte kleding het juist opneemt. In warme landen dragen mensen vaak lange witte kleding om zichzelf te beschermen tegen de hitte. Denk ook aan je hoofd, een zwarte hoed of pet kan erg zwaar zijn voor je hoofd tijdens het hete weer.

Lichte en luchtige kleding

Strakke kleding kan niet alleen zorgen voor zweterige oksels en een onflatteus geaccentueerd lichaam. Je kleding moet ook kunnen ademen om je lichaam koel te houden. Stof die niet goed ademt, houdt zweet en warme lucht in de buurt van je huid. Dit kan snel tot oververhitting leiden. Vermijd ook fysiek zware kleding, draag dus kleding die weinig weegt. Hoe minder grammen textiel je op je huid stapelt hoe minder je lijf hoeft te werken om koel te blijven.

Materiaal voor heet weer

Let goed op van welk materiaal je kleding is gemaakt, niet elke stof is geschikt voor hete dagen. 


 
Katoenen kleding voor hete zomerdagen
Katoen

Katoen is niet altijd geschikt voor warm weer. Dit is afhankelijk van hoe het geweven is, poplin of madras geweven is aangeraden. 

Voordelen van katoen:

-          Goedkoop

-          Vertrouwd

-          Lichte stof

-          kan in de wasmachine

Nadelen van katoen:

-          Houdt veel vocht vast

-          Valt minder mooi dan wol en is niet heel erg luchtig

-          Kan de vorm in warm weer verliezen

Katoenen kleding

 
linnen kleding voor warme dagen
Linnen

Linnen is een zeer lichte stof en heeft een unieke textuur wat opvalt in je outfit. Het ademt goed door en is daardom ideaal voor de hete zomerdagen, zweet zul je niet snel zien.

Voordelen van linnen:

-          Zeer licht en ademend

-          Uniek textuur

-          Droogt snel houd geen vocht vast

Nadelen van linnen:

-          Duur om te produceren.

-          Kreukt snel

-          Slijt sneller

Linnen kleding

 
wollen kleding voor hete zomerdagen
Wol

Meestal draag je wol in de winter, maar wol is ook heel erg goede keuze voor zomerkleding. Door de wol los te weven blijft de stof meer ademen. Fresco wol is hier een goed voorbeeld van. De draden worden strakker gesponnen en hierdoor is deze kleding lichter en comfortabeler.

Voordelen van wol:

-          Netste en meest geklede zomerstof

-          Drapeert soepeler en valt strakker.

-          Adement goed door en droogt snel op

Nadelen:

-          Zwaarder dan linnen of katoen

-          Duur

-          Kwaliteit varieert let dus goed op.

Wollen kleding

 
zijden kleding voor hete dagen
Zijde

Zijde geeft een luxe en exclusief gevoel. Goede zomerzijde moet los geweven zijn om te ademen, hierdoor wordt de stof snel kwetsbaar.

Voordelen van zijde:

-          Soepel en comfortabel

-          Houdt kleur goed vast

-          Is erg licht

Nadelen:

-          Kwetsbaar

-          Houdt vocht vast (zweetplekken)

-          Duur


Zijden kleding

 
Kies niet voor

Kies met heet weer nooit voor Polyester, rayon en andere plastic-achtige vezels. Deze stoffen kunnen niet goed ademen en zorgen snel voor oververhitting.

Natuurlijk is je luchtig en licht kleden niet de enige oplossing voor heet weer en is het altijd belangrijk om veel water te drinken, niet te druk te doen en tijdens de heetste uren van de dag de zon te vermijden.

Liefs,

Lierin